golfavonturen

Over meten is weten, drukfouten en je leven riskeren…

Afgelopen dagen genoten wij van een shortbreak in Duitsland. Golfen op 2 banen met tot verbeelding sprekende namen, logeren in een zijvleugel van een prachtig middeleeuws slot inclusief een adembenemende ridderzaal, ondergrondse gangen en dito kamers en genieten van de stevige en toch verfijnde Duitse keuken.

Vol enthousiasme startten we de eerste dag op een 18 holes par 3/4 course. Korte holes afgewisseld met wat langere holes, doglegs en rechte holes, water, struiken en bunkers zorgden voor de nodige afleiding. Wat we nog niet wisten was dat de baan nog enkele verrassingen voor ons in petto had. En wat voor verrassingen…

De greens waren razendsnel en mooi kort, af en toe een mooie slope en af en toe (lees meer toe dan af) een hele sterke slope. En met sterk bedoelen we ook heel sterk. In de wegenbouw zouden ze de helling als percentage minimaal 10 meegeven. Een perfect geplaatste bal op de green begon daarom ook steevast aan een tochtje over de green, de gehele green, tot hij ergens naast de green in de rough terecht kwam. Pitchen, chippen, putten iedere poging draaide uit op vergeefse moeite. De bal deed wat de green aangaf… weer naar beneden rollen. Na een tijdje hadden we in de gaten hoe we dit de baas konden, wij zijn immers niet voor een gat te vangen!

Volgende verrassing was de afstanden. Bij iedere hole stond een plattegrond van de hole, afstanden, waterhindernissen en bunkers stonden er netjes op aangegeven. Dachten we tot we er achter kwamen dat een hole in plaats van 121 meter slechts 90 meter bleek te zijn… verwaarloosbaar verschil toch? De afmetingen bij de resterende 15 holes bleken ook niet te kloppen. Wij vrezen dat de betreffende baanarchitect nooit geslaagd is voor het vak meetkunde.

De laatste verrassing op deze baan was de ‘leukste’ of moeten we zeggen de meest spannende… Bij hole 15 stonden er twee bordjes naar de volgende afslag. Niets mis mee, zij het niet dat het bordje aanwees dat we ca 150 meter terug moesten lopen over de fairway van de hole die we net gespeeld hadden en waar de flight achter ons al klaar stond om hun bal af te slaan. Nu weten we ook waarom golf een gevaarlijke sport is. Bleek achteraf dat de Duitse leden van deze club hier een passende oplossing voor gevonden hadden… er werd gewoon met 2 ballen gespeeld. Logisch en praktisch toch?

Bij aankomst bij de laatste teebox dachten we alle verrassingen gehad te hebben… helaas! Hier had men een verzameling van alle verrassingen klaarstaan: afstand die niet correct was, een green met helling waar er een hoogteverschil was tussen het hoogste en laagste punt van ca 3  meter en een teebox half op de fairway van de vorige hole… Kortom een uitstekende samenvatting van de hele baan!

De tweede dag speelden we op de champion course van de golfclub. Een hele mooie baan die ons het woud instuurde, ons hoogteverschillen liet overbruggen (zowel naar hogergelegen greens als naar teeboxen met een schitterend uitzicht over de bergachtige omgeving). Met in ons achterhoofd de ervaringen van de eerder gespeelde baan bleven we op onze hoede. De greens waren minder onvoorspelbaar, maar nog steeds supersnel en af en toe redelijk steil. De teeboxen van andere holes stonden niet halverwege de fairway (met uitzondering van die ene hole die via onze fairway naar de andere green liep, we misten hier het verkeersbord let op tegenliggers). De enige verrassing waar we hier echt tegenaan liepen was de drukfout op de baanplattegrond… er waren wat kleurtjes omgewisseld, 100 meter bleek plots 150 meter te zijn en vice versa.

Gelukkig waren we er op voorbereid en kon dit de pret niet drukken. We hebben een heerlijke shortbreak achter de rug met een service in het slot waar de horeca in Nederland nog heel wat van kan leren! Wij hebben er in ieder geval een favoriet, ridderlijk, onderduikadresje bij! En met die verrassingen tijdens het golfen komt het goed, de banen worden opnieuw gerate…

Noot: nieuwsgierig geworden naar het slot en de golfbanen? De naam van het slot is Schlosshotel Münchhausen. De golfbanen behoren tot de Hamelner Golfclub en hebben de tot de verbeelding sprekende namen Lucia von Reden en Baron von Münchhausen. http://www.schlosshotel-muenchhausen.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s