boeken

Het Nieuwe Nietsdoen. Gerhard Hormann.

20140519-131829.jpg
Het Nieuwe Nietsdoen. Gerhard Hormann.

Wat zijn de ideale omstandigheden om een boek met de titel Het Nieuwe Nietsdoen te lezen? Juist! Tijdens een overheerlijke strandvakantie onder de stralende Arubaanse zon.

Gerhard Hormann beschrijft op een toegankelijke manier hoe hij de kunst van het nietsdoen (niet te verwarren met niksdoen) onder de knie kreeg. Een leuk, interessant boek dat af en toe wel wat open deuren in trapt. Wil je bijvoorbeeld zonder geldzorgen het leven door, dan zal je moeten zorgen dat je inkomsten groter zijn dan je uitgaven. Oh echt? Dat weet iedereen. Hoe rijm je dit met nietsdoen? Door je kosten laag te houden. Oh echt?

Toch lees je makkelijk door deze open deurtjes heen (en door zijn ongegeneerde reclame voor een van zijn andere boeken). Je gaat beseffen dat er meer in het leven is dan alleen maar leven volgens de agenda (iets waar Nederlanders heel goed in zijn!) en dat de enige persoon die er voor kan zorgen dat je dit niet doet… jij bent. En jij alleen! Het kost enige moeite om de mensen om je heen te overtuigen, in plaats van dat zij jou overtuigen om weer te gaan rennen. Maar heb je dit onder de knie… dan gaat de wereld voor je open en heb je een zee van tijd tot je beschikking.

Kort samengevat: in mijn ogen een boek dat je moet lezen als je grip wil krijgen op je leven en de dingen drastisch anders wil doen.

Citaat: ‘Superwoman bestaat niet en haar mannelijke naamgenoot ligt allang met een hernia op de bank.’

Samenvatting (aldus de achterflap):
We hebben het drukker dan ooit, voelen ons constant opgejaagd en slapen korter dan vorige generaties. De helft van alle werknemers klaagt nu al over te veel stress, terwijl de overheid juist van ons verwacht dat we er nog een schepje bovenop doen.

Gaan we in een reactie daarop nog harder rennen en nog driftiger multitasken? Of proberen we in plaats daarvan al die overbodige ballast kwijt te raken en eindelijk tot rust te komen? Gelukkig realiseren steeds meer mensen zicht dat het roer in hun leven om moet. Vrije tijd blijkt de ultieme luxe.

In Het Nieuwe Nietsdoen beschrijft bestsellerauteur Gerhard Hormann hoe hij met vallen en opstaan de kunst van het nietsdoen onder de knie kreeg. Wat ooit begon met het versneld aflossen van zijn hypotheek, bleek de voorbode van een compleet ander leven. Zelf vergelijkt hij zijn huidige bestaan met dat van een ballonvaarder die elke keer weer een zandzak overboord gooit en steeds hoger en vrijer boven de aarde zweeft.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s