opinie

Secret eaters… zijn we allemaal!

Sinds een tijdje (ik heb geen idee sinds wanneer) is het programma ‘Secret Eaters’ op TLC. ‘Weer zo een programma dat de sensatie opzoekt’ was mijn eerste gedachte. Tot ik daadwerkelijk de moeite nam om de eerstvolgende aflevering te kijken en vooral uit te kijken. Wat een eyeopener was dat!

In het programma worden twee mensen gevolgd. Vaak zijn het familieleden, vrienden of geliefden. Allen hebben ze een ding gemeen: ze hebben het idee dat ze gezond leven, maar verbazen zich erover dat ze steeds dikker worden. De reden is niet helemaal duidelijk en dat legt het programma pijnlijk én confronterend bloot.

En niet alleen voor de deelnemers. Ook voor de kijkers! Aangezien ze gebruik maken van verborgen camera’s, semi-wetenschappelijke experimenten en diëtistes zie je de effecten van ons bewuste én onbewuste gedrag overduidelijk. Je gaat beseffen dat verstandig eten meer is dan zelf koken en het overslaan van tussendoortjes. Bewustwording is de basis voor het programma.

Inmiddels ben ik me zo bewust geworden van wat ik eet, dat ik nu ook weet waar die kilootjes vandaan komen die ik de laatste jaren erbij heb gekregen. Minder actief sporten, bourgondisch koken en af en toe wat lekkers tussendoor. Helaas zorgde deze combinatie voor het onvermijdelijke ‘ieder pondje gaat door het mondje’-verhaal. Sinds maandag 2 juni jl hou ik dan ook nauwgezet bij wat ik aan calorieën opneem en verbruik. Na de eerste rekensommetjes kwam ik er dan ook achter dat ik al jaren flink over het aantal ‘toegestane’ calorieën  ga.  Confronterend! Tijd dus om het over een andere boeg te gooien.

Via de app (uiteraard is er een app voor!) ‘MyFitnessPal’ hou ik alles bij: mijn startgewicht, wat en wanneer ik eet en drink, welke extra fysieke activiteiten ik heb gedaan en wat mijn doelen zijn. Op basis van mijn huidige gewicht, mijn levensstijl, mijn lengte en mijn streven berekent de app hoeveel calorieën ik per dag mag opnemen om het gestelde doel te bereiken. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar de app alleen al werkt voor mij motiverend.

Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat we allemaal secret eaters zijn. Durf jij de confrontatie aan?

 

2 gedachten over “Secret eaters… zijn we allemaal!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s