boeken

De Kleurloze Tsukuru Tazaki en Zijn Pelgrimsjaren. Haruki Murakami.

Haruki Murakami, by far mijn favoriete auteur van dit moment. Zijn meest recente boek de kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren stond dus ook hoog op mijn verlanglijstje. Met dank aan mijn (inmiddels ex-)collega’s heb ik hem nu ook in de kast staan.

Tsukuru Tazaki heeft één passie: stations. Het stond al vroeg vast dat hij later daar iets mee zou gaan doen. Na zijn – niet bijzonder spannende – jeugd verruilt hij daarom zijn woonplaats Nagoya voor de universiteitsstad Tokyo. De reden voor zijn keuze was simpel: daar zat de beste technische opleiding, wou hij een goed ingenieur worden en zijn geliefde stations opknappen, uitbreiden of zelfs nieuwe stations ontwerpen, dan moest hij daarheen. Hoe groot de impact van deze keuze op zijn vriendschap met zijn jeugdvrienden zou zijn, kon hij toen nog niet weten… Na jarenlange vriendschap keren zij hem de rug toe, zonder reden, van het ene op het andere moment. Hij heeft het lef niet om te vragen waarom, hij aanvaardt zijn lot en gaat door met het leven dat vanaf dat moment een stuk minder eenvoudig is dan voorheen.

De afwijzing van zijn vrienden raakt hem diep en blijft hij relatie na relatie meedragen. Tot de dag dat hij Sala ontmoet. Zij adviseert hem de oorzaak van de afwijzing op te sporen, zodat hij door kan met zijn leven. Aanvankelijk heeft hij daar moeite mee, maar hij besluit toch zijn advies op te volgen. Er zit dan wel een korstje op de wonde, maar daaronder vloeit het bloed nog steeds….

Murakami behandelt op de voor hem zo kenmerkende manier de eenzaamheid en het verlangen naar vriendschap, het samen zijn met gelijkgestemden. Herkenbare cases, psychologische analyses, soms een stukje Japans realisme de Kleurloze Tsukuru Tazaki en Zijn Pelgrimsjaren bevat het allemaal. Net als een goed uitgewerkte diepgang in de persoonlijkheid van het hoofdpersonage en zijn worstelingen met het leven.

Net als vele van zijn andere werken is ook dit boek een aanrader. Ik heb het met veel plezier gelezen en vond het jammer dat ik op de laatste pagina was. Ergens hoop ik dat Murakami nog voldoende inspiratie heeft om een vervolg te schrijven op dit verhaal, ik zit in ieder geval nog met een hoop onbeantwoorde vragen.

Citaat: In de loop van ons leven ontdekken we langzaam maar zeker ons ware zelf. En hoe meer we het ontdekken, hoe meer we het verliezen.

De Kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn Pelgrimsjaren. Haruki Murakami
De Kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn Pelgrimsjaren. Haruki Murakami

Samenvatting (aldus de binnenflap):
Tsukuru Tazaki is opeens helemaal alleen. Zijn jeugdvrienden, die zijn achtergebleven in zijn geboortestad toen hij in Tokyo ging studeren, willen hem van de ene op de andere dag niet meer kennen. En hij heeft geen idee waarom.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s