boeken

De vuurtoren van Connemara. Santa Montefiore

Geesten en spoken, romantiek en liefde, dramatiek en tragiek, elfen en trollen, liefde en gelegenheid: meng deze ingrediënten tot een brij van letters, giet het in boekvorm en je hebt het boek De vuurtoren van Connemara van Santa Montefiore. Zodra je er aan begint, wil je (liever gezegd móet je) het uitlezen. Begin op vrijdagavond, plan je weekend vrij en lees!

Santa Montefiore neemt je in De vuurtoren van Connemara mee van het Ierse platteland, de heuvels van Connemara, naar het jachtige Londen van de hedendaagse aristocratie. De verhaallijnen van de personages lopen door elkaar heen, ieder hoofdstuk wordt besproken vanuit de beleving van een van de hoofdrolspelers: de jonge, opstandige Ellen en de achtergebleven geest van Caitlin. Ellen gaat op zoek naar rust en denkt dit te vinden bij haar tante. Daar aangekomen ontdekt ze echter een grote familie waarvan ze het bestaan niet wist. Caitlin is om het leven gekomen, maar wil het aardse leven niet inruilen. Zij blijft liever op aarde ‘zweven’ om te waken over haar man en kinderen. Naar haar gevoel heeft ze fouten gemaakt en wil ze deze goed maken, ze weet alleen niet hoe en of dat nog kan. Beiden zorgen voor gespreksstof in het bekrompen Ierse dorp waar het gros van het verhaal zich afspeelt. De verhaallijn ontplooit zich gestaag, af en toe verrassend, af en toe voorspelbaar. Maar altijd op een typische Santa Montefiore-wijze.

Citaat: Waarom gaf het lot met de ene hand, en nam het je vervolgens met de andere weer iets af? Waarom werd elke postieve ervaring altijd weer te niet gedaan door een negatieve gebeurtenis?

De vuurtoren van Connemara. Santa Montefiore

Samenvatting (aldus de achterflap):
Op en top romantiek aan de ruige kust van Ierland. Nadat Ellen Trawtons leven achtentwintig jaar lang streng is geregisseerd door haar dominante, ambitieuze moeder, staat ze op het punt te trouwen met een keurige man van wie ze niet echt houdt. In een opwelling besluit ze ervandoor te gaan, naar de enige plek die ze kan verzinnen waar haar moeder haar niet zal zoeken: Connemara, in het westen van Ierland, waar haar moeder opgroeide, vertrok en sindsdien nooit meer over sprak. In Connemara leert Ellen familie kennen waarvan ze niet wist dat ze die had, en ontdekt ze de hartverscheurende waarheid over haar moeders verleden. Ze ontmoet er ook de charismatische Conor Macausland, die vijf jaar geleden zijn vrouw is verloren toen de vuurtoren om onverklaarbare redenen door brand werd verwoest. Ellen wordt steeds nieuwsgieriger naar deze geheimzinnige Ier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s