boeken

Het vlinderkistje. Santa Montefiore

Deze keer geen Italiaanse palazzo’s of Ierse heuvellandschappen, maar zonnige Chileense oorden en grauwe Engelse kustgebieden. Santa Montefiore kiest haar locaties met zorg en beschrijft ze treffend. Zo ook in Het vlinderkistje.

In Het vlinderkistje draait het om het leven van Federica – Fede – en haar gezin, vader Ramon, moeder Helena en broertje Hal. Ramon is nooit thuis, vanwege zijn werk volgens zijn verhaal, maar in werkelijkheid wegens een onweerstaanbare drang om te vluchten. Vluchten voor thuis waar Helena hem verstikt met haar liefde en Federica met haar aandacht, maar ook vluchten om de afstandelijkheid waarmee Hal hem aankijkt. Tot voor Helena de maat vol is en zij de beslissing neemt weer naar haar familie in Engeland te gaan. Op dat moment stort Federica haar leven in en zoekt ze haar toevlucht in heilig geloof dat haar vader haar regelmatig zal opzoeken en in het laatste cadeautje dat hij haar gegeven heeft: het vlinderkistje. Jaren later en vele illusies armer realiseert Federica zich dat zij in haar zoektocht naar liefde steeds op zoek is gegaan naar het evenbeeld van haar vader. Dit besef zorgt ervoor dat ze heel anders naar haar leven en de mensen om zich heen kijkt dan ervoor en komt tot de ontdekking dat ze iets over het hoofd heeft gezien.

In tegenstelling tot de vele andere boeken van Santa Montefiore die ik inmiddels heb gelezen, had ik moeite om de eerste hoofdstukken door te worstelen. De informatie werd mondjesmaat vrijgegeven waardoor het wat langdradig werd. Aanvankelijk had ik er zelfs spijt van dat ik er aan begonnen was. Gelukkig ontpopt het verhaal zich verderop in het boek als een echte Santa, inclusief de romantiek en de dramatiek en de beeldende teksten. Sommige personages hadden wat mij betreft iets meer karakter mogen krijgen en iets verder uitgediept mogen worden. Desondanks heb ik genoten van het boek.

Citaat: ‘Liefde is de wijsheid van de dwaas en de dwaasheid van de wijze’ zei Nuno en hij trok een borstelige wenkbrauw op.

Het Vlinderkistje. Santa Montefiore.
Het Vlinderkistje. Santa Montefiore.

Samenvatting (aldus de achterflap): 
Federica Campione woont de eerste zeven jaar van haar leven in Chili. Haar Engelse moeder Helena is getrouwd met Ramon, een schrijver. Hij verblijft echter het grootste deel van het jaar in het buitenland. Helena, die niet meer tegen de eenzaamheid kan, stelt hem een ultimatum: hij moet vaker thuis zijn of zij zal met de kinderen naar Cornwall terugkeren. Ramon weigert en de trotse Helena resteert niets anders dan haar leven in Engeland voort te zetten. Maar Federica’s liefde voor haar vader blijft en ze koestert het cadeau dat hij haar ooit gaf: het prachtige ingelegde vlinderkistje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s