boeken

De dochter van de Imker. Santa Montefiore.

Net verschenen en al uit! Ik was door mijn voorraad boeken heen van Santa Montefiore en speurde het internet af op zoek naar voor mij nog onbekende titels. En daar was De dochter van de imker een van. En dat was niet zo gek, het boek was net uit en lag net in de schappen.

Ook nu weer neemt Santa Montefiore je mee in de levens van twee personages: moeder Grace Hamblin en haar dochter Trixie Valentine. Grace ontwerpt en legt tuinen aan bij de inwoners van Tekanasset Island. Haar leven kabbelt schijnbaar rustig voort en ze geniet van haar dierbare hobby: bijen houden. Niemand, zelfs haar dochter Trixie niet, begrijpt waarom ze zo zielsveel van die dieren houdt. Grace heeft daar echter haar redenen toe en die geeft ze liever niet prijs. Trixie is vastbesloten niet te worden zoals haar ouders, die naar haar idee niet blij zijn in hun huwelijk. Ze wil leven en genieten van het leven. Dat lijkt goed te gaan tot ze verliefd wordt op de zanger van de band die in een zomervakantie haar woonplaats aandoet. De hele zomer trekken ze samen op tot Jasper, de zanger, door persoonlijke omstandigheden terug moet naar zijn familie in Engeland. Hij belooft haar dat hij op haar zal wachten en dat, als de tijd rijp is, hij haar over zal laten komen om met haar te trouwen. Dagen, maanden en jaren verstrijken en het aanvankelijke intensieve contact tussen Trixie en Jasper wordt steeds minder. Tot het zelfs helemaal opdroogt. Trixie is inmiddels verhuisd naar New York waar ze een leven probeert op te bouwen zonder de spanningen in het huwelijk van haar ouders te moeten aanschouwen en weg van de herinneringen aan die ene mooie zomer. Tot haar moeder Grace ziek wordt en ze op zoek gaat naar de roots van haar en haar familie. Zo ontdekt ze waar de passie voor bijen van haar moeder vandaan komt en stuit ze op een pijnlijke gebeurtenis in het verleden die de levens van haar ouders voorgoed heeft veranderd.

De dochter van de Imker neemt je mee terug in de tijd en laat je kennis maken met het leven op het platteland in Engeland vlak voor, in én na de oorlog. De nadruk ligt vooral op de achterblijvers en de gevolgen van de oorlog voor de vele gezinnen. Zowel het leven van de aristocratie én het boerenvolk komen aan bod. Santa Montefiore weet het door haar kenmerkende schrijfstijl weer vlot leesbaar én boeiend te maken.

Citaat: Ze ademde abrupt in, alsof er een mes in haar hart werd gestoken. Haar hand schoot naar haar borst. Dat hoeft niet. Het hoeft niet zo te zijn, dacht ze, wanhopig zoekend naar een andere mogelijkheid.

De dochter van de imker. Santa Montefiore.
De dochter van de imker. Santa Montefiore.

Samenvatting: 1937. De jonge Grace Hamblin trouwt met haar jeugdliefde Freddie, maar intussen koestert ze heimelijk een vurige liefde voor een knappe aristocraat van wie ze weet dat hij nooit van haar zal zijn. Als Freddie acht jaar later uit de oorlog terugkeert als een gebroken man die bovendien een groot geheim met zich meedraagt, loopt het huwelijk stuk.1973. Trixie Valentine is verliefd op Jasper, zanger van een Britse rockband die de zomer doorbrengt op het kleine eilandje bij de kust van Cape Cod waar Trixie is opgegroeid. Gefrustreerd door haar beschermde, geïsoleerde jeugd vat Trixie het plan op er na de zomer vandoor te gaan met haar geliefde. Ze wil niet zo worden als haar moeder Grace, die sinds ze haar man Freddie heeft verlaten tuiniert voor de rijkere eilandbewoners. Ze snapt niets van haar moeders obsessie met bijen en verlangt naar een groots en meeslepend leven. Tot ze erachter komt dat de zwijgzame Grace een pijnlijk verleden met zich meedraagt

 

2 gedachten over “De dochter van de Imker. Santa Montefiore.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s