boeken

Villa Magdalena. Santa Montefiore.

Een roman over Italië doet het bij mij altijd goed. De intro van de samenvatting ‘Toscane, 1968….’ was voldoende om me over de streep te trekken en het boek Villa Magdalena te kopen. En zoals bij veel boeken van Santa Montefiore kreeg ik daar ook nu geen spijt van.

Villa Magdalena is een schitterend landgoed in Toscane. De kleine Floriana is er stapelverliefd op en neemt iedere gelegenheid aan om vanaf de afscheidingsmuur naar het domein te gluren. Tot op een dag ze betrapt wordt door Dante, de zoon van de eigenaar. Vanaf dat moment hoeft Floriana niet meer te gluren, maar is ze van harte welkom op het landgoed en zijn bewoners. Het kleine meisje beleeft de zomer van haar leven, ondanks de problemen die ze thuis heeft met haar drankzuchtige vader. Haar moeder is er een tijdje geleden vandoor gegaan samen met haar jongere broertje. Wat ze op dat moment niet beseft, is dat ook haar leven drastisch zal veranderen…

Marina is eigenaresse van een hotel in Devon. Met haar charme en excentriek gedrag krijgt ze veel voor elkaar, vooral van de mannen in haar omgeving. Maar ergens diep in haar draagt ze een groot verdriet mee. Alleen haar echtgenoot weet dat ze dat verdriet meedraagt, maar wat het verdriet is, is ook voor hem een raadsel. Tot op een dag de financiële problemen zo groot zijn dat Marina alles uit de kast trekt om klanten naar het hotel te trekken. De charismatische kunstenaar Rafa lijkt haar hiervoor de meest aangewezen persoon. Maar de komst van Rafa zorgt voor meer dan extra klanten…

Villa Magdalena neemt je in sneltreinvaart mee door het leven van Floriana. Het dendert vol door de jongste jaren van haar leven en legt romantische, pijnlijke en onverwachte gebeurtenissen bloot. Als lezer leef je met het meisje mee en loop je als het ware naast haar mee. Het leven van Marina wordt een stuk rustiger besproken en blijft wat oppervlakkiger. Je krijgt niet echt hoogte van de vrouw en de persoon achter de eigenaresse het hotel. Pas aan het einde van het verhaal valt alles heel snel (te naar mijn gevoel) in elkaar. Wat mij betreft mocht dat eerder ingezet worden. Het boek leest weer vlot weg en beschrijft alles zo levendig dat je je tijdens het ene hoofdstuk in Toscane waant en het andere in Devon.

Citaat: Ze sloeg een smalle straat in die steil de heuvel op liep en draafde onder een stel waslijnen door. Een vrouw boog zich uit het raam om haar druipende onderrok op te hangen en riep naar haar, maar Floriana had het te druk om terug te zwaaien en draafde verder totdat ze op de Piazza Laconda kwam, die zich in het hart van de stad openvouwde als een grote zonnebloem.

Villa Magdalena. Santa Montefiore.
Villa Magdalena. Santa Montefiore.

Samenvatting: Toscane, 1968. Van buiten de imposante muren van Villa Magdalena probeert een klein, in vodden gehuld meisje een glimp op te vangen van het huis en de schitterende tuinen van een van de machtigste families van Italië. Voor Floriana is het spieden naar het huis een dagelijks ritueel – en een manier om de ellende en armoede van alledag te vergeten. Maar op een warme zomerdag wordt ze betrapt door Dante Bonfanti, de knappe zoon des huizes. Floriana en Dante weten beiden niet hoe hun toekomst door deze ontmoeting zal veranderen.

Devon, 2009. Marina Turner is de geliefde tweede vrouw van Grey Turner, en de gehate stiefmoeder van zijn dochter Clementine. Al jaren beheren Marina en Grey het Hotel Polzanze, maar de zaken gaan de laatste tijd erg slecht. Als laatste redmiddel om nieuwe gasten te trekken huurt Marina een ‘artist-in-residence’ in: Rafa Santoro. Met zijn knappe uiterlijk en Latino charme zal deze Argentijnse schilder het hotel weer tot leven moeten wekken, en misschien heeft hij ook een helende invloed op de onrustige Clementine. Maar Rafa zal meer doen dan dat: hij heeft zijn eigen redenen om in het hotel te werken. Zijn komst zal Marina en Clementine terugvoeren naar Villa Magdalena van vele jaren geleden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s