boeken

De Affaire. Santa Montefiore

Nog steeds heb ik niet alles van Santa Montefiore gelezen, dus ook nu weer een recensie van een van haar boeken. In tegenstelling tot de andere boeken die ik reeds gelezen heb, ben ik niet enthousiast over de roman de affaire. En vooral omdat ik een hekel heb aan overspel en de verheerlijking ervan. En daar draait het in dit verhaal om.

In de affaire worstelt kinderboekenschrijfster Angelica met diepere vragen: bestaat onvoorwaardelijke liefde en is volmaakt geluk mogelijk. Deze thema’s wil ze graag in haar boeken vastleggen, maar ze is nog op zoek naar de manier waarop. Haar echtgenoot beschouwt haar schrijfwerk als een leuke hobby, maar niet als een serieuze baan. Angelica kan er daardoor, tot haar grote teleurstelling, met hem niet over praten. Tijdens een etentje bij een van haar vriendinnen ontmoet ze de Zuid-Afrikaan Jack. Met hem kan ze wel praten over haar passie en haar levensvragen. Voor ze het goed en wel beseft stort ze zich in een groot avontuur. Ze begint een verhouding met Jack en gaat voor hem naar Zuid-Afrika. Toch loopt alles ander dan de intentie was.

De personages in het boek worden allemaal als oppervlakkige karakters neergezet. De vrouwen houden zich bezig met cocktails drinken en lunchen, de kinderen van school halen en roddelen over anderen. Soms wordt er ook nog gewerkt, maar dat onderwerp blijft onderbelicht. De mannen komen amper aan bod, met uitzondering van de echtgenoot van Angelica. Hij wordt als onverschillig en egoïstisch neergezet, alsof Santa een alibi nodig had om Angelica vreemd te laten gaan. Desondanks heb ik toch genoten van de schrijfstijl van Santa en de beeldende beschrijvingen over o.a. de zonsondergangen in Zuid-Afrika.

Citaat: De kwaliteit van het leven hangt af van de kwaliteit van onze gedachten.

Samenvatting (achterflap): Tijdens een dinertje ontmoet succesvol kinderboekenschrijfster Angelica de charmante Jack. Hij is eigenaar van een wijngaard in Zuid-Afrika en heeft de reputatie van rokkenjager. Angelica is zeer gevleid door zijn aandacht, waardoor ze zich op en top vrouw voelt. Na hun ontmoeting zetten ze hun onschuldige flirt voort per e-mail – dat kan toch zeker geen kwaad? Ze zou tenslotte nooit haar stabiele huwelijk en het geluk van haar kinderen op het spel zetten. Maar dan moet Angelica naar Kaapstad voor de promotie van een van haar boeken, en groeit de flirt uit tot een affaire. Ondanks haar schuldgevoel geniet Angelica met volle teugen.

Op hun laatste dag samen bekent Jack dat hij ongeneeslijk ziek is; door het samenzijn met Angelica heeft hij zijn naderende dood even kunnen vergeten. Geschokt en met een gebroken hart keert Angelica terug naar Londen, vastbesloten om haar huwelijk te redden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s