marketing communicatie

LEGO voor volwassenen

opwarmen - mijn passie
opwarmen – mijn passie

Vorige week had ik de eer aanwezig te mogen zijn bij een kennismakingsworkshop over LEGO® SERIOUS PLAY®. De workshop werd georganiseerd door Monique Roozen, eigenaar van De Groene Marketeer en gecertificeerd LEGO® SERIOUS PLAY® facilitator. Ik heb Monique leren kennen via de Superpromoter Academy en naast de passie die we delen over enthousiasmemanagement, communicatie en marketing hebben we nog een gezamenlijke passie… juist, golf! Tijdens onze rondjes golf (die trouwens niet vaak genoeg voorkomen) ging het steevast over haar passie voor LEGO® SERIOUS PLAY® en wat je er allemaal mee kan. Toen ik de uitnodiging voor de workshop kreeg, was ik zo nieuwsgierig geworden dat niet gaan geen optie was!

En… ben ik nu ook zo enthousiast over LEGO® SERIOUS PLAY® geworden? Ja! Waarom leg ik hieronder uit.

Wat is LEGO® SERIOUS PLAY®?

De LEGO® SERIOUS PLAY® methode is een methode  waarbij deelnemers onder begeleiding  via een serie vragen en opdrachten zich steeds meer verdiepen in een bepaald onderwerp om zo communicatie op gang te brengen en probleemoplossend te werk te gaan. LEGO® SERIOUS PLAY® wordt daarom ingezet door organisaties die op een niet-conventionele manier willen brainstormen over de richting die de organisatie op wil of moet. Bij veranderprocessen, klantgerichtheidstrainingen, strategiemeetings, heisessies en zelfs teambuildingsuitjes kan LEGO® SERIOUS PLAY® ingezet worden.

Hoe gaat een bijeenkomst in zijn werk?

Iedere bijeenkomst wordt geleid door een facilitator, of meerdere als de groep groter wordt. Deze facilitator stelt enkele vragen aan de groep, waarbij individueel nagedacht wordt over het antwoord op deze vragen. Per vraag krijgt men een beperkte bedenktijd. Het antwoord geeft men niet in woorden, maar in een bouwwerk van de verstrekte LEGO-stenen. Iedere deelnemer beschikt over dezelfde set LEGO-stenen. Nadat de bedenktijd verstreken is, legt men aan de hand van het bouwwerk uit wat zijn/haar antwoord is. Na enkele opwarmingsoefeningen komt men op een heel logische manier tot de kernvraag van de sessie, die uiteraard in overleg met de organisatie vooraf is afgestemd. De individuele ideeën en bouwwerken worden tot een gezamenlijk idee en bouwwerk uitgewerkt. De draagkracht onder de deelnemers ontstaat doordat de inbreng van iedere deelnemer meegenomen wordt en men uiteindelijk via samenwerking en discussie tot een logisch geheel komt.

Het gevoel tijdens de workshop?

Ook al had ik geen ervaring met LEGO (nee, ik heb geen kinderen en mijn blokkenspeeltijd beperkte zich toen tot houten blokjes en later als kinderoppas tot duplo), kon ik redelijk snel enkele bouwwerken tevoorschijn toveren. Zelfs de andere aanwezigen zagen wat ik gemaakt had! Spelenderwijs en met de vraag in het achterhoofd kom je tot de antwoorden. Geen moeilijke kronkels of denkpatronen, nee simpelweg uitbeelden wat in je op komt. En niets is fout. Jij bent de bouwer, dus ook de eigenaar van het antwoord en het idee. Aanvankelijk was ik wat onzeker over mijn bouwkunsten, maar dat ging snel over. De hele workshop heb ik dan ook met een goed gevoel aan de bouwtafel gezeten. Bij geen enkele deelnemer kon ik weerstand ontdekken, wat best apart is als je een groep mensen die elkaar niet kent bij elkaar zet om te praten over, in ons geval, klantgerichtheid.

Gek genoeg kreeg je op een hele andere manier contact met de andere deelnemers, waardoor de gesprekken direct de diepte in gingen en niet op het oppervlakkige niveau ‘wie ben jij en wat doe jij’ bleef hangen. Sterker nog, de ‘wie ben jij en wat doe jij’-vragen werden pas bij de borrel beantwoord.

Samengevat….

Met LEGO® SERIOUS PLAY® kom je ‘spelenderwijs’ tot de kern van de vraag. De discussies verlopen op een soepele, natuurlijke manier en zijn opbouwend van aard. Ook al heb je geen ervaring met LEGO, je voelt je snel op je gemak tussen de honderden stenen. Het is een andere manier van denken en een andere manier van brainstormen, maar je komt tot hetzelfde resultaat. En misschien wel minder geforceerd….

Mijn conclusie over LEGO® SERIOUS PLAY®?

Kort en bondig: in mijn ogen is LEGO® SERIOUS PLAY® een perfecte methode om op een andere manier te brainstormen en tot verrassende ideeën te komen.

Meer informatie?

Enkele sfeerbeelden….

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s