boeken

Het Magdalena Mysterie. Kathleen McGowan

Op aanraden van een vriend heb ik de Magdalena-Trilogie gekocht. In zijn ogen drie schitterende thrillers waar iedereen zich wel in kan verliezen. Beetje sceptisch en dus ook bevooroordeeld ben ik aan het eerste deel begonnen, met voornamelijk in mijn achterhoofd het idee ‘hoe kan een religieus getint boek een thriller zijn én voor iedereen geschikt zijn’….

Deel een van de Magdalena-Trilogie is ‘Het Magdalena Mysterie‘. Hierin gaat een jonge Amerikaanse journaliste, Maureen Paschal, op zoek naar het echte verhaal achter Maria Magdalena. De zoektocht brengt haar echter op een punt waar ze zelf nooit had verwacht uit te komen en dat zorgt ervoor dat ze zich vragen gaat stellen over haar achtergrond, het onverwachtse overlijden van haar vader op jonge leeftijd en over wie ze in het leven kan vertrouwen.

Het boek heb ik met veel plezier uitgelezen. Het leest vlot, zeker als je  kennis hebt van kunstgeschiedenis en de Rooms-Katholieke Kerk. Heb je deze achtergrondkennis niet, dan kan het zijn dat je er wat moeilijker doorheen komt. Ondanks dat er voldoende spanning aanwezig is, heb ik het niet als een thriller ervaren. Daarvoor werden de hachelijke momenten te snel naar het hoogtepunt gebracht.  Een paar personages bleven naar mijn gevoel iets teveel onderbelicht, maar dat is wellicht met opzet gedaan gezien de twee opvolgende delen (deze liggen klaar om te lezen). Tot slot, ben je nieuwsgierig en sceptisch van aard, dan voorspel ik alvast dat je na het lezen van het boek heel wat vragen zal stellen over het ontstaan van de Rooms-Katholieke Kerk en de rol van Maria Magdalena erin. En ja, die vriend van ons heeft gelijk, het eerste deel is in ieder geval al een aanrader!

Citaat: Toen knipoogde James St. Clair, de straatmuzikant uit New Orleans, naar Maureen. Glimlachend liep ze voorbij, terwijl achter haar in het French Quarter de saxofoonklanken van Amazing Grace in de lucht bleven hangen.

Samenvatting (achterkant boek): Tweeduizend jaar lang heeft een groot geheim verborgen gelegen in de rotsachtige wildernis van de Franse Pyreneeën: een verzameling perkamentrollen die in de eerste eeuw door Maria Magdalena werden beschreven. De verbijsterende inhoud ervan stelt de gebeurtenissen en figuren uit het Nieuwe Testament in een compleet nieuw daglicht. Maar bovennatuurlijke krachten beschermen de geheime bergplaats en alleen een voor deze taak uitverkoren persoon kan het geheim ontrafelen, iemand op wie al eeuwenlang wordt gewacht. Maureen Paschal, een jonge Amerikaanse journaliste, had alleen nooit gedacht dat zij die persoon zou zijn…

Het Magdalena Mysterie is een adembenemende thriller die de levens van veel van de meest illustere personen in de geschiedenis met elkaar verbindt. Van kunstenaars als Sandro Botticelli en Jean Cocteau, tot Europa’s heersers als de de Medici’s en de Borgia’s. Van religieuze iconen als Franciscus van Assisi en Jeanne d’Arc, tot grote wetenschappers als Leonardo da Vinci en Sir Isaac Newton. En van legendarische helden als koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel, tot Jezus Christus, Maria Magdalena en Johannes de Doper.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s