boeken

Als ik terugkijk. Ber Runderkamp

Een tijdje terug reageerde ik op een oproep van Ber Runderkamp (via twitter) om zijn debuutroman ‘Als ik terugkijk’ te lezen en te recenseren. Daar kon ik uiteraard geen nee op zeggen! Ik reageerde en had inderdaad de eer een exemplaar met persoonlijke boodschap te mogen ontvangen. Heel erg bedankt hiervoor Ber!

 

‘Als ik terugkijk’ is best een heftig verhaal. Het geeft een inkijk in het leven van Becky van Loef na het overlijden van haar vader. Becky erft van hem vliegtickets naar Malaga en tickets voor een spiritueel congres ter plekke. Volgens hem vindt ze daar de antwoorden  op de vragen waar ze haar leven lang al mee worstelt én leert ze hem beter kennen. Aanvankelijk twijfelt ze nog of ze zal gaan, maar uiteindelijk is de drang om te weten wie hij echt was, groter dan haar bezwaren. Ze reist af naar Spanje en ontdekt daar waarom haar vader zo opging in de leer die hij aanhing. De ontdekking leidt echter niet helemaal tot de antwoorden waar ze zo naar zocht. Ze begrijpt hem beter, maar helaas krijgt ze er nog meer vragen bij.

Gedurende het verhaal komen we steeds meer te weten over Becky, haar gezinssituatie, de verstandhouding tot haar ouders en haar zus. Het verhaal grijpt aan en wekt nieuwsgierigheid op. Ook als lezer zijnde, merk je de worsteling van Becky met het verleden en het heden. Je leeft met haar mee en vraagt je af waarom ze niet ingrijpt. Het gepest van haar zus, het contact met haar ouders (of liever het ontbreken ervan), haar behoefte aan liefde. En vooral haar machteloosheid. Elementen die centraal staan in het boek. De – voor haar gevoel – enige positieve constanten in het leven van Becky zijn haar voormalige oppassers en haar huidige buren Zuul en Door, een tweeling op leeftijd, en haar beste vriendin en tevens collega Karin. Toch krijgen ook zij het niet voor elkaar om Becky uit haar negatieve gedachtegang te krijgen.

Het boek eindigt deels voorspelbaar. Het ligt in lijn der verwachting, maar als lezer heb je het gevoel dat het niet af is. Bij mij bleef nog lang de vraag ‘maar wat als…’ hangen. En ergens is dat positief. Het geeft aan dat het boek echt beklijft en dat je gaande het verhaal Becky als goede kennis gaat zien. Het boek is vlot geschreven. Het verhaal is realistisch en zet je aan tot nadenken over het leven, jouw leven. Een aanrader voor iemand die van psychologische romans houdt.

Citaat: ‘Nee, ik kende je vader niet zó goed. Ik bedoel, dat jij zijn dochter bent, wist ik niet. Ik wist überhaupt niet dat hij een kind had. Daar heeft hij het nooit over gehad.’

Samenvatting (achterkant boek): Eenzame Becky van Loef leeft in het verleden. als haar vader overlijdt voelt ze weinig; een leegte en de drang om te weten wie hij écht was. Ze gaat in op de uitnodiging die ze erft, reist af naar Spanje en ontmoet zijn vrienden. Terugkijkend op haar leven leert ze haar vader beter kennen. De keuzes die hij maakte in het vaderschap en in het huwelijk met Becky’s moeder lijken allemaal verbonden met de leer die hij aanhing. Keuzes die het leven van Becky en haar zus dusdanig vormden dat een bittere smaak haar tong blijvend teistert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s